Της Υακίνθη Μαράτου.

Τι είναι τα greeklish;

Τα Greeklish(Γκρικλις), από τις λέξεις greek(ελληνικά) και english(αγγλικά), γνωστά και ως Λατινοελληνικά, είναι η ελληνική γλώσσα γραμμένη με το ελληνικό αλφάβητο.Είναι ένα είδος μεταγραφής. Έγιναν περισσότερο γνωστα μέσω του facebook.

Πού χρησιμοποιούνται;

Tα greeklish χρησιμοποιούνται στο διαδίκτυο όταν Έλληνες επικοινωνούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομίου ή instant messaging. Eπίσης χρησιμοποιούνται πολλές φορές σε μηνύματα τύπου SMS(κινητής τηλεφωνίας), καθώς και μεταξύ Ελλήνων που ζουν σε αγγλόφωνες χώρες.

Ιστορία

Στο παρελθόν ήταν δύσκολη η αναγνώρηση των ελληνικών χαρακτήρων από τους υπολογιστές, γιατί δεν παρείχαν ανάλογη υποστήριξη όλα τα υπολογιστικά συστήματα.(Ο υπολογιστής VICTOR 9000 υποστήριζε πολλά σύνολα χαρακτήρων. Όταν,αργότερα, εμφανίστηκε στην αγορά ο IBM PC, δεν υποστήριζε πολλές προυπάρχουσες δυνατότητες, όμως επικράτησε.)
Σήμερα τα λειτουργικά συστήματα υποστηρίζουν πολλές περισσότερες γλώσσες, μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά, και είναι πιο εύκολο να επικοινωνήσουν Έλληνες μεταξύ τους στη μητρική τους γλώσσα στο Διαδίκτυο.
Ωστόσο πολλοί χρησιμοποιούν ακόμα τα greeklish γιατί είναι γρηγορότερα στην πληκτρολόγηση και δεν υπάρχει λόγος να έχουν σωστή ορθογραφία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλές φορές να ξεσπά ένας άτυπος πόλεμος για την χρήση τους, καθώς δεν είναι εύκολα αναγνώσιμα από χρήστες που δεν είναι συνηθισμένοι σε αυτόν τον τρόπο γραφής, για λόγους ευκολότερης κατανόησης των κειμένων ή λόγω αδυναμίας αναζήτησης σε αυτά.
Κάποιοι αναφέρουν ότι η πρώτη σύγχρονη χρήση των greeklish έγινε απο την Ε.Μ.Υ, πολλές δεκαετίες πριν και πολύ πριν την ευρεία χρήση του διαδικτύου.

Τύποι των greeklish.

Τα greeklish μπορεί ναι είναι ορθογραφικά, δηλαδή να ακολουθούν τους κανόνες της ελληνικής ορθογραφίας, ή να είναι φωνητικά, δηλαδή να σκοπεύουν στην φωνητική απόδοση των ελληνικών.Ο περισσότερος κόσμος χρησιμοποιεί ένα <μικτό> σύστημα, που συνδυάζει το θέμα της ορθογραφίας με την φωνητική απόδοση, χωρίς η γραφή να έχει ισχυρή τυποποίηση.
Παραδείγματα:
Φωνητικά greeklish: kalimera, pos iste?
Ορθογραφικά greeklish: kalhmera, pws eiste?
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να γράψει κανείς greeklish. Εφόσων δεν υπάρχει κοινώς αποδεκτή μέθοδος, ο καθένας χρησιμοποιεί τα δικά του greeklish.

Πρόσθετες πληροφορίες:

1.Πολλά βιβλία είναι γραμμένα στα greeklish.

Exegesis είναι το βιβλίο που είναι γραμμένο σε greeklish το οποίο εκδόθηκε από τις εκδόσεις "Οξύ" το 2000. Η μεταγραφή σε greeklish βασίστηκε στην ελληνική μετάφραση του αρχικού βιβλίου που έγραψε ο Astro Teller. Είναι ένα μυθιστόρημα για την Τεχνιτή Νοημοσύνη και περιγράφει ένα λογισμικό που αποκτά δική του βούληση.

2.Ιστοσελίδες γραμμένες σε greeklish.

Οι περισσότερες ανεπίσημες και προσωπικές ιστοσελίδες ήταν γραμμένες στο παρελθόν στα greeklish. Σήμερα αυτό δεν ισχύει καθώς η χρήση των greeklish δεν θεωρείται πλεον κατάλληλη. Παρ'όλα αυτά υπάρχουν ακόμα ιστσελίδες που είναι γραμμένες σε greeklish. Επίσης τα greeklish χρησιμοποιούνται σε πολλά Διαδικτυακά forum.

3.Χρήση σε επαγγελματική αλληλογραφία.

Η χρήση των greeklish για επαγγελματικούς σκοπούς ή αλληλογραφία σχετική με εργασία θεωρείται έλλειψη επαγγελματισμού ή και σεβασμού από ορισμένους χρήστες.
greeklish2.jpg