"AIDS : Mία ιδιαίτερη και θανατηφόρα ασθένεια"
Της Ελίνας Κιτεμέ
Ο όρος AIDS (Acquired immunodeficiency Syndrome) μεταφράζεται στα ελληνικά ως "Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας". Σύνδρομο είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων μιας ιδιαίτερης ασθένειας ή κατάστασης. Επίκτητη σημαίνει οτι δεν είναι μια κληρονομική ασθένεια, αλλά μια ασθένεια που αποκτιέται στην πορεία ζωής των ανθρώπων. Ανοσοποιητική ανεπάρκεια είναι η εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος, άρα και της βασικής του λειτουργίας που είναι να αναγνωρίζει τους ιούς που προσβάλλουν τον ανθρώπινο οργανισμό και να αμύνεται σε αυτούς. ΄Ετσι, το ανοσοποιητικό σύστημα καταρρέει και ο οργανισμός δεν μπορεί να αμυνθεί και να αντιμετωπίσει λοιμώξεις! Σύμφωνα βέβαια με γνώμες ειδικών,ο ιός του AIDS προήλθε από συνεχείς μεταλλάξεις ενός ιου που προσβάλλει τον αφρικανικό πίθηκο και είναι άγνωστο πως μεταδόθηκε στον άνθρωπο. Η εξάπλωση της ασθένειας σε όλες τις χώρες του κόσμου έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την παγκόσμια υγεία.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ
- Τα αντισώματα γίνονται ανιχνεύσιμα από 2 εβδομάδες έως και 6 μήνες μετά την μόλυνση με μέσο όρο τις 25 ημέρες (περίοδος παραθύρου) -Προηγείται ανίχνευση αντισωμάτων των HIV 1,2 με ανοσοενζυμική μέθοδος ELISA και σε θετικό αποτέλεσμα πάντοτε ακολουθεί επιβεβαιωτικός έλεγχος αντισωμάτων με την μέθοδο Western Blot.-Στους 3 μήνες το 95% αυτών που έχουν μολυνθεί από τον HIV θα αναπτύξουν ανιχνεύσιμα αντισώματα ενώ στους 6 μήνες το 99,99%.Έτσι μετά από την πιθανή έκθεση στον ιό ο έλεγχος πρέπει να πραγματοποιείται στους 3 μήνες και σε αρνητικό αποτέλεσμα και στους 6. ’Έλεγχος αντισωμάτων 4ης γενιάς δίνουν αποτέλεσμα και σε 2 μήνες .-Στα τελευταία στάδια της λοίμωξης ο έλεγχος αντισωμάτων πιθανόν να είναι αρνητικός εξαιτίας μη παραγωγής τους σε ανιχνεύσιμο επίπεδο. -Ανίχνευση αντισωμάτων του HIV,εκτός από το αίμα, μπορεί να γίνει και στο σάλιο και σε δείγμα ούρων-Η τεχνική της PCR μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την έγκαιρη διάγνωση της λοίμωξης στα παιδιά μια που η παραγωγή των ιδίων HIV-αντισωμάτων γίνεται μετά την πάροδο 15-18 μηνών (μέχρι τότε φέρουν HIV-αντισώματα προερχόμενα από τη μητέρα)

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ AIDS
-Απότομη,ανεξήγητη απώλεια βάρους
-Ξηρόβηχας
-Νυχτερινοί ιδρώτες με δεκατική πυρετική κίνηση
-Επίμονος πυρετός-Διογκωμένοι λεμφαδένες
-Διάρροια επίμονη
-Πνευμονία
-Φλύκταινες στο δέρμα,στη μύτη,στο στόμα
-Απώλεια μνήμης,κατάθλιψη και νευρολογικές διαταραχές.

Τα συμπτώματα του AIDS είναι όμοια με συμπτώματα άλλων ασθενειών. Ο μόνος τρόπος διάγνωσης,είναι να κάνει κανείς αιματολογικές εξετάσεις για τον ιό HIV.

ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΟΥ AIDS
1)Με ποιους τρόπους περνάει ο ιός HIV από άτομο σε άτομο ;
-Κάνοντας έρωτα (στοματικό,κολπικό,πρωκτικό) με σύντροφο που έχει μολυνθεί από τον ιό.
-Χρησιμοποιώντας την ίδια βελόνα(σύριγγα)με άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό.
-Από μολυσμένη μητέρα στο νεογέννητο βρέφος της κατά την διάρκεια της κύησης ή με το θηλασμό μετά την γέννα.
-Από μετάγγιση αίματος ή παραγώγων του αίματος μολυσμένων.

2)Μπορώ να κολλήσω (HIV-AIDS) από δάγκωμα μολυσμένου ατόμου ;
-Το δάγκωμα δεν είναι συνηθισμένος τρόπος μετάδοσης του ιού. Έχουν αναφερθεί στη βιβλιογραφία σπάνιες περιπτώσεις,όπου το τραύμα ήταν μεγάλο με εκσεσημασμένη καταστροφή ιστών και αιμορραγία.
3)Μπορώ να κολλήσω (HIV-AIDS) από φιλί;
-Το φιλί στο μάγουλο είναι ασφαλές. Για το φιλί στο στόμα, πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες μετάδοσης.
4)Μπορώ να κολλήσω (HIV-AIDS) από το στοματικό έρωτα;
-Ναι,είναι πιθανόν. Ο ιός HIV θα περάσει από το στόμα του μολυσμένου ατόμου στο στόμα του συντρόφου του μέσω του ενδοθηλίου της ουρήθρας,του τραχήλου,του πρωκτού ή απευθείας στο αίμα μέσα από αμυχές. Ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μεγαλύτερος αν το άτομο που δεν είναι μολυσμένο έχει μικρές πληγές ή ανοίγματα στο στόμα του (γλώσσα, ούλα).

5)Μπορώ να κολλήσω HIV από πρωκτικό έρωτα ;
-Ναι ,είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο.

6)Μπορώ να κολλήσω (HIV-AIDS) από κολπικό έρωτα ;
-Ναι,είναι πιθανόν. Στην πραγματικότητα είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος μετάδοσης του ιού σε όλο τον κόσμο.

7)Υπάρχει σχέση μεταξύ (HIV-AIDS) και άλλων σεξουαλικά μεταδιδομένων ασθενειών ;
- Η απάντηση είναι ναι. Άτομα που πάσχουν από σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες αυξάνουν τον κίνδυνο να μολυνθούν από τον ιό HIV, είτε οι ασθένειες αυτές προκαλούν <<ανοίγματα>> στο δέρμα με τις βλάβες του. (π.χ. σύφιλη,έρπης), είτε όχι (χλαμύδια,ηπατίτιδα C). Οι πιθανότητες αυξάνονται 3-5 φορές περισσότερο.

8)Σε ποια ανθρώπινα υγρά και ιστούς,βρίσκονται ο ιός HIV;-Αιμα
-Σπέρμα
-Κολπικές εκκρίσεις
-Μητρικό γάλα

Ο ιός HIV έχει βρεθεί στο σάλιο και στα δάκρυα κάποιων ατόμων,που έχουν τον ιό HIV. Αυτό όμως δεν σημαίνει,ότι μεταδίδεται με το σάλιο,τα δάκρυα ή τα κόπρανα.Κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχτεί!!

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ
-Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, η επιστήμη δε διαθέτει κατάλληλα και αποτελεσματικά μέσα αντιμετώπισης του HIV. Η ικανότητα του ιού να μεταλλάσσεται με ταχύτατους ρυθμούς καθιστά αδύνατη την αντιμετώπιση του από το ανοσοβιολογικό σύστημα και δυσκολεύει τη θεραπεία της νόσου. Η επιτυχία μιας θεραπευτικής προσπάθειας εξαρτάται από την έγκαιρη διάγνωση της νόσου. Υπάρχουν φάρμακα,όπως το AZT και το DCC,που παρεμποδίζουν την αντίστροφη μεταγραφή. Τα φάρμακα αυτά ωστόσο έχουν σοβαρές παρενέργειες και θα πρέπει να χορηγούνται από ειδικούς γιατρούς και σε εξεικιδευμένα ιατρικά κέντρα. Παράλληλα, η φαρμακευτική αντιμετώπιση ευκαιριακών λοιμώξιων από παθογόνους μικροοργανισμούς έχει επιμηκύνει αρκετά το χρόνο επιβίωσης των ασθενών με AIDS. Η παρασκευή εμβολίου βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο,εξαιτίας προβλημάτων που οφείλονται στην πολυμορφικότητα που παρουσιάζει ο ιος με την ικανότητα που έχει να μεταλλάσσεται. Εκεί όμως που η επιστήμη δεν μπορεί να επέμβει καταλυτικά,προσφέροντας αποτελεσματικά φάρμακα,μπορεί να έχει σωτήρια αποτελέσματα η ενημέρωση. Τόσο η πολιτεία όσο και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας,με συνεχή ενημέρωση,μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια που γίνεται για τον περιορισμό της μετάδοσης της νόσου!!!


AIDS και ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Της Μαρίλιας Σκούφου

Λέξεις γνωστές, λέξεις άγνωστες, λέξεις που για τον καθένα μας έχουν τη δική τους σημασία , το δικό τους νόημα . "Θάνατος" - "ζωή": δύο λέξεις, που η καθεμιά τους μας κατακλύζει με διάφορα συναισθήματα. Αμέσως θα σας πω μία άλλη λέξη που παίρνει μία μοχθηρή και "δολοφονική" σημασία: "AIDS". Πώς γίνεται μία τόσο απλή λέξη με μονάχα τέσσερα γράμματα να σου προκαλεί τόσο έντονα συναισθήματα ; "AIDS" - "ζωή", τι λέτε, είναι αντίθετα ;
Πολλοί ερευνητές έχουν χαρακτηρίσει το aids ως προσωπική νόσο, καθώς η νόσος αυτή επιδρά σε κάθε άτομο με διαφορετικό και μοναδικό τρόπο. Η ψυχολογία κάθε ατόμου έχει αποκτήσει τη δικήτης ανθεκτικότητα απέναντι στα ερεθίσματα που θα λάβει από τη ζωή, καθώς η ζωή πολλές φορές μας δοκιμάζει με σκληρότητα και ο καθένας μας αντιμετωπίζει τις δοκιμασίες αυτές με τον δικό του τρόπο, με τον τρόπο που η ψυχολογία του τού επιτρέπει. Το άτομο που έχει προσβληθεί από τον θανατηφόρο ιό του AIDS νιώθει αποξένωση από το υπόλοιπο σύνολο της κοινωνίας, αφού οι προκαταλήψεις δεν έχουν σταματήσει να βομβαρδίζουν τα μέλη της κοινωνίας. Ο φόβος απέναντι στο αβέβαιο αύριο, η αγωνία της αντιμετώπισης του ανατριχιαστικού θανάτου καθώς και η απελπισία κατακλύζουν συστηματικά τον προσβεβλημένο. Όταν υπάρχει μία μείξη όλης αυτής της ψυχολογικής κατάστασης στο άτομο, είναι πολύ πιθανό να διαπιστωθεί μία μορφή κατάθλιψης, η οποία, ανάλογα με το βαθμό της, μπορεί να το οδηγήσει σε τάσεις αυτοκτονίας ή σε αγχώδεις διαταραχές .
Ένας παράγοντας που με οδήγησε στο ενδιαφέρον μου για τη ψυχολογία είναι οι απρόβλεπτες διακλαδώσεις της ψυχής του ανθρώπου. Δηλαδή ο φόβος, το άγχος και η απελπισία, πέρα από την κατάθλιψη, μπορεί να οδηγήσουν το άτομο στην δημιουργία μίας εκδικητικής σφαίρας. Έχω ακούσει παραδείγματα με άτομα που τους έχει κατακλύσει το αίσθημα της εκδίκησης επιδιώκοντας να μεταδώσουν τον ιό. Εδώ πια δεν κάνουμε λόγο για ατομικό πρόβλημα, αλλά για κοινωνικό. Η κοινωνία, μέσω της προκατάληψης, οδηγεί το άτομο στην απόκρυψη της νόσου, ακόμα και από το οικογενειακό του περιβάλλον.
Όταν παίρνεις κάποια βαθμολογία που δε σου αρέσει, όταν μαθαίνεις κάτι αρνητικό για κάποιον φίλο σου, όταν σου λένε κάτι που δε σου είναι αρεστό γενικότερα, σου δημιουργείται ένα αίσθημα άρνησης .Δε θέλεις να το αποδεχθείς και το αρνείσαι. Όχι, κάποιο λάθος έγινε με τους βαθμούς , όχι δεν ισχύει αυτό πού μου λες για το φίλο μου, όχι, όχι, όχι. Άρνηση! Έτσι και τα άτομα που έχουν προσβληθεί από το AIDS, έπειτα από τη διάγνωση, είναι πολύ πιθανό να τους δημιουργηθεί ένα αίσθημα άρνησης. Φυσιολογικό. Το θέμα είναι όμως με τον καιρό να υπάρχει αποδοχή, γιατί με τη συνεχή άρνηση θα ξεφύγει από την πραγματικότητα και θα πειστεί ότι δεν πάσχει από καμία ασθένεια, με αποτέλεσμα να μην γίνει καμία θεραπεία και φυσικά αυτό συνεπάγεται την επιδείνωση της ασθένειας.
Επομένως, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι, σε αρχικό στάδιο, είναι απαραίτητη η πρόληψη και έπειτα πρέπει να καταλάβουμε ότι αντιμετωπίζουμε τον ιό, όχι τους ανθρώπους πού έχουν προσβληθεί από αυτόν! Κατά την προσωπική μου άποψη, αυτοί οι άνθρωποι είναι ήρωες. Παλεύουν κάθε μέρα με το θάνατο και εμείς δεν πρέπει να τους ρίξουμε στον γκρεμό, αλλά να τους πιάσουμε το χέρι και να τους βοηθήσουμε να πατήσουν στο έδαφος. Όπως είπε ο φιλόσοφος Νίτσε: "όπου και αν βρίσκεσαι, σκάψε βαθιά, εκεί είναι η πηγή". Αυτοί οι άνθρωποι σε καθημερινή βάση σκάβουν βαθιά για να βρουν την πηγή, η οποία ποια λέτε να είναι ; Η ζωή ή η αποφυγή από αυτή την κοινωνία που τους αντιμετωπίζει περιφρονητικά ;
Πρέπει να κατανοήσουμε ότι είναι άνθρωποι δεν διαφέρουν ούτε από εμένα ούτε από εσένα. Με το να τους απαξιώνουμε δεν τους βοηθάμε. Δεν σχεδίαζαν αυτόν τον αγώνα ενάντια στο θάνατο. Ούτε εσύ το σχεδιάζεις . Αν όμως εκεί που δεν το περιμένεις διαγνώσεις ότι πάσχεις από aids, ποια θες να είναι η αντιμετώπιση της κοινωνίας προς το πρόσωπό σου; Θα ήθελες να σε αντιμετωπίζουν σαν να είσαι ένοχος για τα δεινά της κοινωνίας; θα ήθελες να ήσουν μόνος; Γινόμαστε όλοι μία γροθιά αντιμετωπίζοντας τον ιό και προστατεύοντας τους ανθρώπους!


Κεντρική Σελίδα