Εγκυμοσύνη


στην εφηβείατης Ναυσικάς Τιμοθεάτου

Στις μέρες μας οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες έχουν χτυπήσει κόκκινο! Δυστυχώς πολλές κοπέλες και πολλά αγόρια αρνούνται να πάρουν προφυλάξεις διότι ισχυρίζονται πως δεν είναι το ίδιο σε σχέση με την απόλαυση κυρίως. Όμως και ο φόβος είναι ένα συναίσθημα που καταφέρνει να περικλείσει τα αγόρια εάν δεν γνωρίζουν την σωστή εφαρμογή του προφυλακτικού.

Πρέπει όμως οι έφηβοι να ενημερωθούν και να γνωρίζουν κάποια πράγματα για την σωστή πρόληψη όπως ότι :

 • Η σεξουαλική επαφή, να γίνεται πάντα με προφύλαξη.

 • Θα πρέπει να θυμούνται, ότι μια κοπέλα μπορεί να μείνει έγκυος, οποιαδήποτε μέρα του κύκλου της (δεν είναι δηλαδή απόλυτο, ότι μπορεί να συμβεί μόνο κατά τις γόνιμες μέρες της)

 • Μια έφηβος, μπορεί να μείνει έγκυος και από την πρώτη σεξουαλική της επαφή.

 • Η αγορά του προφυλακτικού να γίνεται υπεύθυνα. Θα πρέπει να γίνεται από φαρμακείο, ώστε να είναι εγκεκριμένο και να μην έχει αλλοιωθεί από τον χρόνο, ή τις συνθήκες της θερμοκρασίας όπως μπορεί να έχει συμβεί σ’ ένα περίπτερο.

 • Να μην γίνεται αυθαίρετη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, χωρίς ιατρική συνταγή.

 • Τέλος, να θυμούνται ότι μια κοπέλα μπορεί να μείνει έγκυος από την πρώτη κιόλας φορά που έχει ωορρηξία.

Επίσης ένας γονιός, οφείλει να ενημερώνει σωστά το παιδί του, για το συγκεκριμένο θέμα και να μην το αποφεύγει θεωρώντας ότι δεν είναι ακόμα η ώρα. Οφείλει να δημιουργεί με το παιδί του μια σχέση εμπιστοσύνης, ώστε να απευθυνθεί σε αυτούς για οποιαδήποτε απορία του με το θέμα… και όχι σε λύσεις που μπορούν να αποβούν «καταστροφικές»!

Εκτός όμως από το ενημερωτικό κομμάτι των ανεπιθύμητων κυήσεων, δημιουργείται μια άσχημη ψυχολογία στην κοπέλα και στους γύρω της. Άραγε μια εγκυμονούσα στα 16 πως αισθάνεται; Θλίψη για την τρέχουσα κατάσταση ή μήπως οργή για αυτόν που την οδήγησε στο αδιέξοδο; Και ιδού το ερώτημα που την απασχολεί “ Θα το κρατήσει και θα ζήσει την υπόλοιπη ζωή της μαζί του ή θα αποφασίσει να καταδικάσει μια αγέννητη ψυχούλα σε θάνατο;” Η κοπέλα καλείται να αντιμετωπίσει ίσως μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις στη ζωή της. Όσο αφορά τον πατέρα του παιδιού πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και με ήρεμες, σοβαρές και πολιτισμένες συζητήσεις με τους γονείς του , την κοπέλα και τους γονείς της να καταλήξουν στην καταλληλότερη απόφαση για τις δύο οικογένειες.

150.000 κοπέλες έχουν καταφύγει στην λύση της έκτρωσης. Όμως πρόκειται για μια πολλή σοβαρή απόφαση διότι κρύβει πολλούς κίνδυνους για την μητέρα όπως :

 • Διάρρηξη της μήτρας, ρήξη τραχήλου, σε επόμενες κυήσεις, ενδρομητρίτιδα και πυελική φλεγμονή .
 • Επίσης οι εκτρώσεις μπορούν να προκαλέσουν τέτοιες βλάβες ώστε επόμενες επιθυμητές κυήσεις να είναι προβληματικές και επικίνδυνες ή ακόμα να προκαλέσουν στειρότητα.
 • Καθώς και οι γυναίκες που έχουν κάνει έκτρωση, ερευνητικός αποδεδειγμένα, το 44% έδειξαν ότι παρουσιάζονται νευρικές διαταραχές, το 36% διαταραχές ύπνου, 30-50% προβλήματα στην σεξουαλική ζωή (όπως έλλειψη της αίσθησης της απόλαυσης, αυξημένο πόνο , αποστροφή προς το σεξ ή στους άντρες, αλλαγή πολλών συντρόφων).
 • Κάποιες γυναίκες επισκέπτονται ψυχίατρο.
 • Επίσης έχουν παρατηρηθεί αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, μείωση των μητρικών δεσμών με τα παιδιά που γεννιούνται μελλοντικά, αυξημένη πιθανότητα κακοποίησης τους καθώς και περισσότερες πιθανότητες να οδηγηθεί το ζευγάρι στο χωρισμό.
 • Τέλος πολλά από τα συμπτώματα που παρουσιάζουν ψυχική διαταραχή κατατάσσονται από ειδικούς σε κατηγορία μετατραυματικής αγχώδους διαταραχής, που ονομάζεται μετεκτρωτικό σύνδρομο.

Ένα μωρό είναι δώρο Θεού, είναι κρίμα λοιπόν να του παίρνουμε την ζωή πριν καν προλάβει να την γευτεί. Γι αυτό πρέπει να παίρνονται οι κατάλληλες προφυλάξεις για να μην ερχόμαστε αντιμέτωποι με τέτοιες δύσκολες αποφάσεις.