Ακτινοβολία κινητών τηλεφώνων


Της Ναταλίας Τσαμπάζογλου


Τα κινητά τηλέφωνα έχουν κατακλύσει τη ζωή μας περισσότερο από κάθε άλλη ηλεκτρονική συσκευή. Μια σειρά ερωτημάτων που έχουν ως αιτία τη χρήση των κινητών τηλεφώνων ψάχνουν την απάντηση τους. Τα κυριότερα από αυτά τα ερωτήματα είναι το κατά πόσο επηρεαζόμαστε από την ακτινοβολία που εκπέμπουν, αλλά και το τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευθούμε από αυτή. Το δυσάρεστο στην όλη υπόθεση είναι ότι οι επιστημονικές έρευνες δεν είναι σε θέση προς το παρών, να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις στους εκατομμύρια, ανά χώρα, χρήστες σχετικά με το κατά πόσο επικίνδυνη είναι η ακτινοβολία των κινητών, το σίγουρο όμως είναι πως πρέπει να λάβουμε κάποια μέτρα ώστε να προλάβουμε τυχόν επιπλοκές από τη χρήση των κινητών

Ορισμένες συμβουλές είναι:

  1. Προσπαθήστε να μην έχετε το κινητό πάνω σας ακόμα και όταν αυτό είναι σε κατάσταση αναμονής. Επίσης όταν πρόκειται να κοιμηθείτε αφήνετε το σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός μέτρου.
  2. Όταν έχετε πάνω σας τη συσκευή να κοιτάτε να είναι πάντα στραμμένη προς το σώμα σας η πλευρά του πληκτρολογίου. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι η πλευρά της κεραίας εκπέμπει την περισσότερη ακτινοβολία και έτσι εκείνη η πλευρά δεν πρέπει να είναι κοντά στο σώμα.
  3. Περιορίστε όσο μπορείτε περισσότερο τη χρήση του τηλεφώνου κάνοντας ολιγόλεπτες κλήσεις. Όσο λιγότερο χρησιμοποιείτε το τηλέφωνο τόσο μειώνεται η έκθεση στην ακτινοβολία του.
  4. Μην βάζετε τη συσκευή στο αυτί σας πριν απαντήσει αυτός που καλείτε. Ακόμη, κατά τη διάρκεια της κλήσης να κάνετε χρήση της συσκευής και από τα δυο αυτιά, έτσι ώστε να μοιράζεται η ακτινοβολία. Κάντε την επιλογή της συσκευής που θα αγοράσετε με βάση την ακτινοβολία που εκπέμπει.
  5. Όταν βρίσκεστε σε μεταφορικό μέσο που κινείται με μεγάλη ταχύτητα ή το σήμα είναι πεσμένο να περιορίζετε τη χρήση του κινητού. Η συσκευή σας για να μπορέσει να ανταποκριθεί εκπέμπει περισσότερη ακτινοβολία. Προτιμήστε την επικοινωνία μέσω γραπτών μηνυμάτων SMS η οποία είναι λιγότερο επιβλαβής.
  6. Σε περίπτωση που βρεθείτε σε κοινόχρηστους χώρους προσπαθήστε να απομακρυνθείτε από εκείνους που χρησιμοποιούν κινητό, έτσι ώστε να μην γίνεστε δέκτης της ακτινοβολίας του κινητού τους. Σε μέσα μαζικής μεταφοράς περιορίστε τη χρήση του τηλεφώνου για να μην εκθέτετε με την σειρά σας τους γύρω από εσάς.
  7. Περιορίστε τη χρήση των κινητών στα παιδιά κάτω των 16 ετών. Σε αυτή την ηλικία ο ανθρώπινος οργανισμός είναι περισσότερο ευαίσθητος στην ακτινοβολία, γιατί τα όργανα βρίσκονται σε ανάπτυξη.
  8. Κάντε χρήση hands free η Bluetooth η χρησιμοποιείστε την ανοικτή ακρόαση. Ενδεικτικά, η ακτινοβολία του κινητού μειώνεται 4 φορές αν βρίσκεται σε απόσταση 10 εκατοστών από το σώμα και 50 φορές αν είναι 1 μέτρο μακριά.


πηγή: www.home-biology.gr/.../epiptoseis-aktin..